ColourProfessionals in Oeganda

Kleurrijk Oeganda. Een onderzoek naar de kleuren van ‘Me and Others’

Research heeft mij een verrassende kijk op dit land gegeven. Een boeiende kunstscene die vraagt verder ontdekt te worden en interessante mensen die mij hartelijk in hun huis hebben ontvangen. De meeste mensen gaan naar dit groene Afrikaanse land op zoek naar Gorilla’s. Voor mij een reden nog eens terug te gaan. Nu was een bruiloft de reden van bezoek aan dit mooie en hectische land. Een feest en een safari naar het natuurpark Murchinson falls, beperkte de tijd dat wij dit land verder konden ontdekken.

Murchinson Falls Oeganda
Murchinson Falls Oeganda

Van Chili naar Oeganda.

Een reis naar Santiago, Chili, om een meeting van het AIC, International Colour Association, bij te wonen, heeft mijn onderzoek in Oeganda op gang gezet. Een onderzoek naar de associaties die mensen maken tussen woorden en kleuren die ze daarbij associëren.

Bij de interim meeting van de International Colour Association,AIC, luisterde ik naar de presentatie van de research die professor Ivar Jung, universiteit Linaues Zweden, had gedaan in Zweden en in Nepal. Hij heeft de verschillen en overeenkomsten aangetoond van de kleuren die de test personen, in beide landen, associeerden met bepaalde woorden. Dit onderzoek wilde hij ook in andere delen van de wereld uitvoeren. Een Russische prof  heeft dit onderzoek inmiddels in haar land gedaan en nu is ook Oeganda afgerond. Het verwerken van de data kan beginnen.

Tijdens het congres van het AIC in Zuid-Korea zal een gedeelte van het onderzoek worden gepresenteerd. Het gedeelte met de associaties van kleur met gezondheid en ziekte. Het overige deel van het onderzoek zal in 2018, tijdens de meeting in Portugal worden gepresenteerd.

Het mooie van het onderzoek is, niet alleen de resultaten die er uit voortvloeien, maar de interactie die ik heb meegemaakt en nog meemaak met sommige mensen. Opeens ben je niet meer alleen een toerist die de gorilla’s wil zien. De openheid, vriendelijkheid en bereidwilligheid van de mensen om mee te werken is hartverwarmend. Dat er in Oeganda zo’n interessante kunstscene zou zijn had ik zeker niet verwacht. Een paar kunstenaars die ik zeker wil noemen zijn Helen Nabukenya, Matt Kayem en fotograaf Katumba Badru.

Via Helen ben ik bij een, door de Nederlandse ambassadeur geopende tentoonstelling  in de Makarere universiteit van Kampala geweest. Bijzondere ervaring, die ik zonder dit onderzoek, nooit zou hebben meegemaakt.