Salone del Mobile Milaan Design beurs 2015
Kijken wat er voor nieuwe trends op gebied van kleur en design te zien zijn, dit jaar op de designbeurs van Milaan, Salone del Mobile. Bezoekers van over de hele wereld komen naar deze meest vooraanstaande beurs. Een hip volkje loopt hier rond wat het een speciaal soort dynamiek geeft. Veel van deze lieden moeten voor hun bedrijven de nieuwste kleuren en trends ‘spotten’ om die dan later om te kunnen zetten in kleuren die geschikt zijn voor hun producten.
Heb met verschillende designers uit verschillende vakgebieden gesproken. Architekt, autodesigner, verffabrikant, laminaat en vinyl. Amerika, Australië, Duitsland, Nederland en Italië waren hier bij maar weet zeker dat er nog veel meer nationaliteiten rondlopen.die verffabrikanten vertegenwoordigen, een ander die kleur bepaalt voor laminaat en vinyl.
Natuurlijk zijn hier ook de aankopers van meubel en designwinkels te vinden, interieurarchitecten en veel pers. Een interessante en uiteenlopende mengelmoes.
Goede schoenen zijn hier geen overbodige luxe. Er zijn 24 hallen te ontdekken. Er zijn de hallen
met de klassiekere meubels die wat vorm betreft geen grote sprongen maken. Deze zijn echter wel weer interessant om te zien wat er gebeurt op gebied van kleurgebruik.
Hallen waar vooral kantoormeubilair en modulaire systemen worden getoond. Hier zie je dat de traditionele kantoren en bureaus steeds meer gaan veranderen in flexibele werkplekken. Deze nieuwe manier van werken zal meer en meer gemeengoed worden.
Hallen met alle nieuwe ontwikkelingen op gebied van verlichting.
Hallen waar de doelgroep de contractmarkt is. Hier kunnen interieurarchitekten en decorateurs van hotels hun hart ophalen. Hier en daar over de top maar zeker interessant voor vooral de oosterse en aziatische markt.
Voor mijzelf zijn vooral de designhallen het interessants. Natuurlijk vind je hier de grote jongens zoals Knoll, Zanotta en Vitra die veel op ontwerpen van designklassiekers teren. In principe niets mis mee maar weinig vernieuwend soms. Gelukkig stonden er ook weer een aantal interessante designs tussen van kleinere firma’s en stands van designcollectieven.
Wat betreft de standbouw, daar zou je een gehele blog aan kunnen wijden. De opbouw bij de grote bedrijven is vaak een kwestie van groot, groter, grootst en wel zo dat je binnen de ‘muren’ van een stand moet gaan. Een originele was die van Knoll. Gigantische grijze douchegordijnen, die in ronde vormen hingen waarbinnen de meubels van de designers die zij vertegenwoordigen, gepresenteerd stonden. Vitra heeft gekozen voor gigantische stellingen van pallets. Edra zorgde voor een mystieke, lounge sfeer inclusief pianomuziek door een vrij donkere ruimte op te laten lichten dmv spiegels en verlichting. Bij Tribu waande je je in een tropisch oord inclusief bomen en cactussen. De één na mooiste en orgineelste was die van Zanotta. Zij hebben de buitenkant van hun stand aangekleed met enorme tijdschrifthouders. In iedere houder zat een grote kaart met een naam en ontwerp van een designer.
Wat zijn nu de opvallendste kleuren en stijlen die ik gezien heb. Wat betreft stijl zijn het vooral veel rechte vormen waar wel gebruik gemaakt wordt van afgeronde elementen zoals poten en hoeken om de vorm zachter te laten overkomen. Veel hout, vooral met het gebruik van stof, leder en kunststof. Een aantal zaken voor toegepassingen in kleine woningen. Zoals een tafel die je van salontafel in een wip verhoogd naar eettafel. Draaibare kastjes en bedden die verschillende toepassingen hebben.
De kleuren die zichtbaar waren zijn vooral gedempte, sobere tinten die donkere accenten gebruiken om kracht aan het palet te geven. Veel bosgroene tinten, vale blauwen en donker, bruin-rode en braamrode tinten aangevuld met gelen. Die gaan van oker, mosterd in een groengele kleur over. Oranje is ook aanwezig in een zachte wat stoffige variant. Voor de lichte kleuren wordt er roze en apricot gebruikt. Natuurlijk ook zeer veel neutralen, vooral in beige en bruintinten.
Hier en daar zie je wel frissere en sterkere kleuren maar dat is meestal bij buiten- , kantoor en ‘jong’ meubilair.