ColourProfessionals in Japan. De eerste uren.

Tussen Kimono en Computer. Mijn eerste uren in Tokyo.

Een aangename cultuurschok

Een half etmaal vliegen heeft me in een totaal andere wereld gebracht. Een goede vriendin had me al gewaarschuwd voor een cultuurschok, en inderdaad de paar uur dat ik hier ben is al een grote ‘eye’ opener geweest. Tokyo doet heel westers aan maar het verschil met west-Europa is merkbaar in veel kleine zaken.

Japanese Airlines. Lachende en knikkende stewardessen die geen moeite teveel is. Veel beenruimte en lekker eten, iets waar je bij andere maatschappijen extra voor moet betalen, is hier een vanzelfsprekendheid. Een goed begin van deze reis.
Wandelen is altijd de beste oplossing om niet in een een jet-lag te raken (voor mij dan toch) en had nog twee uur te overbruggen voor  de zonsondergang zou gaan inzetten. Gelijk een mooie gelegenheid mijn geïnstalleerde wandel-app van Tokyo uit te proberen. Tenslotte moet die mij de komende dagen gaan begeleiden. De shopping wijk Ginza bezocht. Shoppen kan ik thuis ook maar dit moet ik natuurlijk wel even zien. Je weet tenslotte nooit of het anders is dan thuis.

Een andere manier van leven 

Alle grote namen vind je hier en nog veel sterker uitvergroot dan in Europa. Grote gebouwen met dito reclame roepen van ‘koop mij’ koop mij’. Dat de Japanner daar gevoelig voor is kun je duidelijk in het straatbeeld waarnemen. Hier zie je, net als bij ons, de ‘wannebe’s’, die enkel kleding van de grote merken dragen.
Hello Kitty vind je hier ook vertaalt naar de mode. Kinderlijk en met een geheel eigen stijl.
Gelukkig ook veel creatieve mensen. Nog nooit heb ik in een centrum van een stad zoveel modieuze, creatieve en goedgeklede mensen gezien. Geen dikke buiken in te korte t-shirts, te vaak gewassen bermuda’s en schoenen die hun beste tijd hebben gehad. Piercings en tatoeages zijn schijnbaar ook niet in de mode hier.
Er is veel eigenheid in kledingkeuze, mix&match, en toch altijd kloppend. Zowel bij vrouwen als mannen. Mooi om te zien.
Traditionele kleding zie je ook in het straatbeeld, zowel mannen, maar in het merendeel vrouwen. Een groot contrast. Traditie tegenover vooruitgang. Niet overal op de wereld is dat zo sterk maar hier zeker. In München merk je dat de cultuur tussen laptop en lederhosen inzit, hier in Tokyo tussen computer en kimono.
Zou dit gevoel voor stijl en traditie te maken hebben met het feit dat het zondag is of ga ik dit de hele week zien?
Belgische wafels in Tokyo. Stond een lange rij Japanners aan te schuiven.
De wafels vallen hier schijnbaar ook goed in de smaak.
Een beetje over ’the top’ zijn de Japanners niet bang voor.

Speciale vormen ook niet.
 HET warenhuis van de stad
  

Afslanken voor heren. Deze truck reed met begeleidende Japanse muziek door de straten.
Blauwe trouwjurk. (op de foto lijkt de kleur meer lila). Waarschijnlijk populair hier.
Een bruid gezien in een prachtige diep, lavendel blauwe trouwjurk met een enorme bos
rode rozen als bruidboeket. Helaas te laat om een foto te maken.