Kleur. Een ontmoeting in Chili.
Kleur. Kun je daar 4 dagen over praten?
Jazeker, geen enkel probleem. Kan er zelf het hele jaar over spreken. Als ik iemand vertel dat ik 4 dagen een congres volg over kleur zijn er meestal verbaasde gezichten. Kleur? 4 dagen? Hoor en zie je ze denken. Kun je daar zoveel over vertellen? Gelukkig wel. Kleur is overal en heeft invloed op ons dagelijks leven. We worden er door beïnvloed, bewust en onbewust.
Association International de Couleur
Zoals bij veel wetenschappelijke onderwerpen wordt er ook op gebied van kleur veel onderzoek gedaan. Veel van deze onderzoeken worden op het jaarlijkse congres van het AIC, Association de Couleur International, gepresenteerd. Ieder jaar vanuit een andere invalshoek. Was Tokyo vorig jaar aan de beurt met als hoofdthema Colour in Image, het jaar ervoor was het congres in Edinburgh over Colour and light en dit jaar is het Chili die de organisatie van AIC2016 op zich heeft genomen en de bijeenkomst vanuit Colour in Urban life benadert. Dat je dit heel breed mag zien getuigd de benadering van het onderwerp de komende 4 dagen. Color & Environment, Architectural Color Design, Color in Product Design, Color in Communication Design, Color & Wellbeing, Color in Urban Cultures, Color Aesthetics, Color Perception, and Color Education.
We zijn gestart in het auditorium van de Universidad de Architectuur in Santiago om naar 6 sprekers te luisteren die hun visie en werkwijze met ons deelden vanuit Colour en Education. Niet alle sprekers hebben de opdracht helemaal toegepast maar het was in ieder geval zeer interessant.
De onderwerpen:
Kleur in architectuur door de eeuwen en bouwstijlen heen.
Colour in Art around the world. Een interessante uiteenzetting van een Chileense professor. Fijn om te zien dat hij ook veel baseert op Johannes Itten, Josef Albers, mijn favorieten, en op Ostwald en Alfred Hicketier.
Een uiteenzetting van het NCS systeem. Een opleiding die ik een aantal jaar geleden gevolgd hebt en sindsdien zeer graag met dit duidelijke en overzichtelijke systeem werk tijdens adviezen, trainingen en opleidingen.
Perceptie van kleur en hoe ons brein ons voor de gek houdt. Is kleurvisie een illusie?
De 5e sprekers gaven niet een presentatie maar presenteerden een spel dat zij bedacht hadden om de sensitiviteit voor ondertonen van kleur bij kinderen te stimuleren.
Theorie van kleur vanuit een historisch en cultureel perspectief
De middag werd gevuld met een workshop, door historica, Verena Schindler uit Zürich Zwitserland. Zij behandelde de theorie van kleur: systemen, modellen en kleurpaletten. We luisterden naar een uiteenzetting over kleursystemen door de geschiedenis heen, van de middeleeuwen tot heden. Gezien vanuit hun culturele en historische context, inclusief wetenschappelijke en artistieke inzichten. Zeer interessant en weer veel bij geleerd.
Kleur. Wat kun je daar nu over vertellen?
Op naar de volgende meetings. De eerste spreker start om 8.30 de laatste om 19.30.