ColourProfessionals in Brazilië

Art Classes in Florianopolis, Brazilië.

Een onvergetelijke ervaring.

 

 

 

 

 

Nicholas, Carlos Eduardo, Isabelli, Teylor, Rafaela, Joâo, Marcos, Camylle, Patrick, Maria-Eduardo, Karen, Alana, Arez, Makele, Davi, Camily, Dijenifer, Gustav, Bruno, Marlon, Carlos Alves, Benjamin, Mateus, Flavia, Lazaro, Andréa, Jhonatan, Jailzen, Alana, Loyse, Zayra, en alle andere kinderen, waarvan ik de naam even kwijt ben, heb ik leren kennen in Florianapolis, Brazilië. Een onvergetelijke ervaring.

ASAS

De ngo Power2Fly, ondersteunt de stichting Asas. Een stichting die 80 kinderen opvangt, veelal uit achterstandswijken. In Brazilië gaan kinderen maar een halve dag naar school, of ’s ochtends of ’s middags. Niet ieder kind heeft ouders die de na- en voorschoolse opvang kunnen of willen verzorgen. Zonder Asas zouden veel kinderen aan hun lot worden overgelaten en op straat lopen. Gevaarlijk voor jonge mensen die nog zo beïnvloedbaar zijn.

Asas zorgt voor een stuk structuur die de kinderen vaak thuis niet krijgen. De kinderen krijgen huiswerkbegeleiding, ze leren dat het milieu belangrijk is, er is psychologische begeleiding en ook veel creatieve en sportactiviteiten. Door het brede aanbod lukt het Asas bijna altijd om ervoor te zorgen dat deze jongeren hun school afmaken, sociale vaardigheden ontwikkelen, hun familiebanden aanhalen en met meer respect, waardigheid en doorzettingsvermogen in het leven staan.

Sommige kinderen arriveren zonder ontbijt of lunch te hebben gegeten. De medewerkers van Asas zorgen voor eten en proberen de ouders hierin te begeleiden.

Helaas heeft de stichting geen vaste plek en zijn ze in de jaren van hun bestaan al een aantal keer moeten verhuizen. Gelukkig bestaat er een reële kans dat dit in de toekomst zal veranderen en Asas een vaste plek zal hebben.

 Hoe raak je op een eiland in Brazilië?

Hoe ben ik hier nu terecht gekomen? Toeval bestaat niet zeggen ze, en ik begin daar steeds meer in te geloven. Mei 2015 leerde ik Liduine Madlener, op een nogal bizarre manier, kennen tijdens een trip in Wenen. Sindsdien hebben wij een goed en vriendschappelijk contact gehouden.

Liduine heeft in 2007 Asas in Brazilië mee opgericht, waar zij jarenlang met haar familie heeft gewoond. Terug in Nederland is zij de stichting blijven ondersteunen. Sinds kort heeft zij samen met een aantal andere mensen de ngo Power2Fly opgericht die Asas ondersteunt. Een prachtig mooi project dat steun geeft welke direct bij de kinderen terecht komt.

Nu weet je nog niet hoe ik hier terecht kwam. Leo, mijn partner in ‘crime’, vloog voor een businesstrip naar Sao Paulo, Brazilië en vroeg of ik geen zin had om mee te gaan en er een paar vakantiedagen aan vast te plakken. Voor een reislustig type, zoals mezelf, is dat natuurlijk niet tegen dovemans oren gezegd. Wel vroeg ik mij af wat ik ging doen in de dagen dat hij door dit zuidelijke continent zou vliegen.

Er waren een paar opties. Rio of de Amazone, dit leek mij toch leuker om samen te ondernemen, een paar dagen strand, daarvoor hoef je niet zoveel uren te vliegen en niet echt iets voor mij. Al snel groeide het idee om iets voor Asas te doen, het was tenslotte niet zo ver van Sao Paulo. Waarom niet de kinderen iets over kleur leren? Art-Classes. Kennis over kleur kan helpen uiting aan emoties te geven. Verf is daarbij een goed materiaal. Om te kunnen schilderen heb je tenslotte maar een paar kleuren nodig om zeer veel andere kleuren te kunnen maken.

Iedereen was enthousiast en de data werden vastgelegd. Nu kwam voor mij de grote uitdaging. Geheimen van kleur zijn voor mij, veelal, geen uitdaging meer, werken met zoveel kinderen, in een taal die ik niet spreek, was echter de uitdaging van mijn leven. Een leuke maar ook spannende ervaring lag op mij te wachten.

En hoe het verder ging.

 Florianopolis is iets meer dan een uur vliegen vanaf het hectische Sao Paulo en biedt alles wat je je bij Brazilië voorstelt. Zon, zee, strand. Het is een zeer groen eiland dat via een brug is verbonden met het vaste land. De pousada (hotel) waar ik verbleef was eenvoudig maar zeer authentiek, klein en fijn. Dos Sonhos ligt aan een baai die verbonden is met de oceaan en heeft een klein strand voor de deur. In slaap vallen met het ruisen van de golven bleek een heerlijke rustgever na de dagen met de kinderen.

Een hartelijk welkom.

Juliana Cunha, vicepresident van Asas, kwam mij gelijk na aankomst welkom heten. We hebben een gezellig uurtje samen gepraat en telefoonnummers uitgewisseld. Ze woont vlakbij en als ik ook maar iets nodig had dan hoefde ik maar te bellen. Juliana is ook twee ochtenden mijn vertaler geweest.

Art-Classes. Een start van onvergetelijke dagen.

De eerste lesdag werd ik door de Oostenrijkse Karin Gassner, die al 20 jaar in Brazilië woont, opgehaald. Karin is de administrator, troubleshooter, coördinator en manusje van echt alles wat je je maar kunt bedenken. Na een stop bij de printshop voor de laatste print-outs met oefeningen zijn we doorgereden naar de locatie van Asas.

De huidige locatie van Asas is ook het clubgebouw van de plaatselijke voetbalvereniging. Hier vinden ook allerhande activiteiten van andere clubs plaats. Het was er ruim en netjes en perfect voor zoveel kinderen. Helaas is het voor Asas niet mogelijk spullen daarachter te laten, je begrijpt dat het zeer lastig is om alles ’s avonds weer in de auto’s te laden. Dit brengt veel extra werk mee met zich mee en maakt het moeilijker bepaalde zaken goed te regelen.

Sinds kort heeft Asas een oude container die geplaatst is naast de huidige locatie.
Deze container gaat opgeknapt worden en voorzien worden van water en elektriciteit. Hierdoor kan er een keukentje geplaatst worden waar de begeleiders het eten kunnen maken. Alle andere spullen kunnen hier ook bewaard en opgeslagen worden. Er zullen bijvoorbeeld ook lage wasbakken geplaatst worden waarbij de kinderen zelf hun eetgerei kunnen afwassen en hun afval recycleren.

Wil je weten wat het resultaat gaat zijn?
Stuur me een berichtje en ik stuur het eindresultaat naar je toe.

Bij onze aankomst zaten de kinderen van de ochtendgroep, samen met hun begeleiders en teachers, braaf op ons te wachten.

Als de kinderen ’s ochtends of ’s middags bij Asas aankomen gaan ze altijd samen in een kring zitten en wordt er met hun gepraat.
Samen met alle andere activiteiten, geeft het de kinderen een gevoel dat er naar ze geluisterd wordt en dat er aandacht aan hen gegeven wordt.

Na een voorstelronde is het met z’n allen aan de slag. Het doel van de lessen is, om de kinderen met zo weinig mogelijk kleuren, heel veel verschillende kleuren te leren maken. Met de kleuren rood, geel en blauw, samen met zwart en wit, kunnen er veel andere kleuren en tinten gemaakt worden. Als de kinderen dit leren dan weten ze dat er geen grote investering nodig is om te beginnen met schilderen.
Om ze dit aan te leren heb ik een programma gemaakt dat uit drie delen bestaat.

Het eerste deel. Kleuren leren maken.

Oefeningen die er op gericht zijn te laten ervaren hoe alle kleuren tot stand komen. Hierdoor leren ze bewust kleur kiezen en kleuren mengen.

We beginnen bij het begin. Hoe ontstaan kleuren. Een uitleg over de primaire kleuren blauw, geel en rood. Daarna gaan ze deze kleuren mengen en de secundaire kleuren groen, oranje en paars ontstaan. De kleuren worden daarna vermengd met wit of zwart en de kinderen ervaren hoe de kleuren verder veranderen. Ze leren hierbij ook de goede mengvolgorde kennen om zo zuinig mogelijk met de verf om te gaan.
Door de schilderoefeningen verbeterd ook de oog-hand coördinatie van de kinderen.

Alle onderdelen stap voor stap uitleggen en herhalen, daarna gaan de kinderen zelf aan de slag.

Het tweede deel.  Colour how you feel.

Kleur en emotie zijn aan elkaar verbonden en mensen nemen dit bewust of onbewust waar.

Verven met kleur kan een manier zijn om emoties, positief en/of negatief, uit te drukken.
Hiervoor heb ik een 8-tal woorden uitgezocht die een bepaalde gemoedstoestand uitdrukken.
Happy, Sad, Silly, Scared, Angry, Excited, Nervous and Tired.

Bij deze oefeningen worden eerst ‘emoticons’ (gezichtjes) getekend en daarna kiezen of mengen de kinderen een kleur die voor hun bij dit gevoel past.
De oefening heeft tot doel om de kinderen te laten ervaren dat je met kleur emoties uit kunt drukken. Bewust of onbewust

Het derde deel. Het eindwerk.

Hiervoor heeft iedereen een eigen schilderij gemaakt. Het was mooi om te zien hoe enthousiast de kinderen hier allemaal aan begonnen en trots met hun eigen werk op de foto wilden.

 

 

Who is afraid of red, yellow and bleu.

Een leuke bijkomstigheid van deze dagen is dat alle oefeningen in het Engels zijn. Ze hebben elke keer, vol overgave de namen van de kleuren genoemd. Red, Yellow, Blue, Orange, Green, Purple, Black, White & Hello, How are you, Thanks, Teacher. Hun eerste Engelse woordjes. Wat zijn ze er trots op.

 

 

 

 

Allemaal geslaagd

Als afsluiter hebben ze allemaal een certificaat gekregen dat ze de Art-Classes van Asas succesvol hebben gevolgd.

Een plechtig moment, waarbij je de fierheid in de ogen van de kinderen kon zien.

 

 

Foto’s zeggen meer dan duizend woorden. 

Het enige minpuntje van deze dagen, dat ik kan bedenken, is dat de groepen te groot zijn, zeker de middag groep.  Hier is echter een simpele oplossing voor als een aantal mensen hier hun schouders mee onder willen zetten. Niet afhaken nu, lees alsjeblieft nog even door.

Geven is vaak mooier dan krijgen.

Omdat ik Liduine Madlener ken, en alle vertrouwen in de ngo Power2Fly heb, wil ik voor de kinderen van Asas een sponsorprogramma voor Art Classes opzetten via de ngo Power2Fly. Karin Gassner van Asas is ook enthousiast over het plan en zal het in Brazilië coördineren. Het geven van Art-Classes, met de focus op kleur, is een lesprogramma dat nog verder uitgebouwd kan worden. Ik heb met eigen ogen kunnen zien wat deze twee dagen, zo kort als het was, met de kinderen deed. Many happy faces. Er waren zeer gedreven en getalenteerde kinderen bij die verder begeleid kunnen worden met een speciaal programma. Voor andere kinderen kan het dan weer een uitlaatklep zijn om hun frustraties en hun emoties kwijt te kunnen.

Om continuïteit te verzekeren gaan de leerkrachten van Asas een werkboek met alle oefeningen krijgen. Dit zal vertaald worden naar het Portugees, met theorie en praktijkoefeningen. Dit werkboek kan het uitgangspunt zijn. Het voordeel van het werkboek is, dat als de art-teacher(s) weg zouden gaan, een volgende begeleider het naadloos over kan nemen. Hierdoor blijft het leerproces voor de kinderen zonder onderbreking doorgaan.

Gaandeweg kan dit werkboek uitgebreid worden naar het verder ontdekken van kunst. Schilders, en het werk wat zij gemaakt hebben, leren kennen. Hun eigen interpretatie ervan maken bijvoorbeeld. Zo wordt niet alleen hun eigen ontwikkeling gestimuleerd maar leren ze, op een speelse manier, ook iets over kunstgeschiedenis. De mogelijkheden zijn ontelbaar, nu nog een toekomstdroom, maar ééntje die voor deze kinderen misschien waarheid kan worden. Met de hulp van ons.

Met het sponsorprogramma Art-Classes wordt er een programma opgezet waarbij de kinderen, in kleine groepen, begeleidt zullen worden en hierbij extra aandacht krijgen.

Hiervoor zoek ik mede sponsoren die deze kinderen een creatieve kans willen geven. Dat kan door een eenmalige schenking of een maandelijkse bijdrage. Dat kan als particulier en als bedrijf. Het bedrag hoeft niet groot te zijn. Met een centimeter per keer kun je toch ook een kilometer maken.

Wie weet zit de volgende Picasso of Monet er wel tussen.

Heeft hij of zij door het Art-Classes programma de kans gekregen zich te ontwikkelen en heb jij daarbij geholpen.

Wie helpt er mee? Jij?

Asas wordt voor 40% van de kosten gesponsord door de Braziliaanse overheid, helaas komt het geld zeer onregelmatig binnen. Voor de rest is Asas afhankelijk van giften.

De ngo Power2Fly, is opgericht in April 2015 en heeft ook de ANBI-status. Power2Fly wil Asas ondersteunen in de projecten die worden georganiseerd. Sponsors kunnen hierbij gericht kiezen wat zij willen sponseren.
Daar hoef je niet aan te twijfelen. Heb zelf de werkwijze van Asas meegemaakt, met de medewerkers samengewerkt en de kinderen ontmoet en heb er alle vertrouwen in.

Momenteel loopt er bijvoorbeeld een sponseringstraject waarbij een aantal kinderen extra schrijflessen krijgen. Er zijn namelijk een aantal kinderen van 9 en 10 jaar oud die niet verder komen dan hun eigen naam. Met de giften die speciaal hiervoor gegeven zijn krijgen deze kinderen bijlessen bij Asas van een gekwalificeerde leerkracht.

Wist je trouwens dat donaties belasting aftrekbaar zijn? En dat jij ook als vrijwilliger aan de slag kunt?
Misschien heb je een goed idee om een sponseringsevent op te zetten. Er zijn veel manieren om te helpen.

ASAS staat voor Acoes Sociais Amigos Solidarios
Vertaald Acties Sociaal Vrienden SolidairDeze woorden vertalen perfect mijn ervaring.
Door solidair te zijn, actie te ondernemen en je sociaal betrokken te voelen, maak je vrienden voor het leven.

Geef een beetje steun aan de kinderen van Asas, wellicht de spreekwoordelijke druppel voor ons maar zeker niet voor deze fantastische kinderen.
Hopelijk ben je geïnteresseerd en net zo enthousiast als ons. Stuur een bericht en ik stuur jullie gegevens door. Natuurlijk kun je ook direct contact opnemen met Power2Fly.

Scroll nog even door, je vindt daar nog interessante zaken.

Alvast bedankt voor het lezen.
Kleurrijke groet,
Jeannette Hanenburg
0032 (0)495-132146
info@colourprofessionals.eu

http://www.power2fly.org

http://www.asas.org.br

Giften zijn belasting aftrekbaar:

NL: Meer informatie over ANBI kun je vinden op http://www.belastingdienst.nl 

B: Website Belgische Ministerie van Financiën geeft informatie over aftrekbaarheid van giften naar Nederland. https://financien.belgium.be/nl/particulieren/belastingvoordelen/giften#q2

Voorbeeld van een ANBI die informatie verstrekt over aftrekbaarheid van giften vanuit België.
https://aristabeeresearch.org/nl/particulieren/fondsenwerving/anbi-belastingaftrek/

Voorbeelden van een paar oefeningen die bereikt kunnen worden.

 Veel van ons zien onmiddellijk dat dit een schilderij van Mondriaan is. De kinderen in Brazilië waarschijnlijk niet. Bij deze oefening gaat er eerst iets over de schilder verteld worden. Daarna gaan ze een schilderij van hem namaken of een eigen interpretatie ervan geven.

Nog een voorbeeld van een toffe oefening. Welk uitzicht zou jij willen? In welke realiteit of droomwereld wil jij verblijven?

De kinderen maken hun eigen ‘Room with a View’.

Room with a View

Room with a view


Er is onlangs een Braziliaanse tv-ploeg bij Asas op bezoek geweest. Het filmpje staat nu ook op YouTube. Als je dit filmpje bekijkt bedenk dan dat dit niet mogelijk zou zijn zonder sponsering.

https://www.youtube.com/watch?v=TsUf3QdDr2c