COLOURDESIGN met het NCS SYSTEEM
Hoe weet je zeker dat jouw leverancier of klant exact dezelfde kleur rood in gedachte heeft als jou? Het NCS systeem is een fantastisch ‘gereedschap’ om te communiceren over kleur op een manier die iedereen begrijpt.
NCS is, op een logische manier, gebaseerd op hoe mensen kleur waarnemen. Kleur zo als wij die zien is een visueel gegeven. Wat wij zien, is de manier om kleur te beschrijven. Voor het maken van kleur, bijvoorbeeld voor productie, moet je weten wat de samenstelling van de kleur is, dit kan door middel van metingen, maar om kleur te kunnen communiceren met een klant, daar heb je een systeem voor nodig gebaseerd op een manier hoe mensen kleur waarnemen. De gebruikte codes bij het NCS systeem staat voor de perceptie van die kleur en heeft niets te maken met pigmenten, lichtstralen en zenuwimpulsen die deze perceptie tot stand hebben gebracht. Het systeem maakt het duidelijk om kleuren te beschrijven van alle oppervlaktes, zodat de kleur van materialen exact die kleur wordt zoals jij dat wilt.
Het NCS systeem word over de hele wereld gebruikt om te communiceren over kleur. Het word door verschillende bedrijfstakken gebruikt, zoals designers en producenten, retailers en consumenten om over kleur te communiceren. Omdat het systeem is gebaseerd op hoe wij kleuren waarnemen, kun je hiermee iedere kleur van de 10 miljoen die wij kunnen waarnemen, beschrijven. Met het NCS systeem kun je een definitie van een kleur geven, een kwaliteit garanderen en communiceren over kleur.
Voor wie is het NCS syteem?
Het NCS systeem word gebruikt door architecten, designers, producenten, de kleur industrie en retailers over de hele wereld.
Waarom zou je het NCS systeem gebruiken?
Het NCS systeem geeft je de unieke mogelijkheid om over kleur te communiceren tussen iedereen die op dat moment werken aan het vastleggen van de kleurkeuzes wereldwijd. Je hoeft dus niet bijelkaar te zijn om het eindresultaat exact dat te laten zijn zoals jij dit voor ogen had.De primaire kleuren van het NCS systeem.
1 De kleuren van het NCS systeem
Het systeem is gebaseerd op de zes elementaire kleuren die door een mens word ervaren als ‘puur’. De vier chromatische kleuren zijn geel (Y), rood (R), blauw (B) en groen (G), en de twee niet chromatische kleuren wit (W) en zwart (S). Alle andere kleuren kunnen beschreven worden in de mate van het gebruik van deze elementaire kleuren. De kleurcodes beschrijven de puur visuele waarneming van een kleur en niet hoe deze is gemixt.
2 De kleurenruimte van het NCS systeem
Te beginnen met de elementaire kleuren, het is mogelijk om een driedimensionaal model, genaamd de NCS kleurenruimte, te maken die de hele ‘kleurenwereld’ bevat. Dit model maakt het mogelijk om iedere kleurperceptie te beschrijven. Kleuren van allerhande verschillende oppervlaktes kunnen binnen dit model geplaatst worden en zo een exacte NCS notatie krijgen. Om een duidelijk beeld te krijgen word de kleurenruimte op twee manieren weergegeven, als cirkel en als driehoek.
3 De NCS kleurencirkel toont de kleurfamilie
De kleurencirkel toont de kleurenfamilie, of de meer gebruikte Engelse term, Hue. Horizontaal, in het midden staan de vier elementaire kleuren geel, rood, groen en blauw, op gelijke afstand van elkaar. Ieder kwadrant dat nu ontstaat is evenredig verdeeld in 10 secties.
Bijvoorbeeld: de Hue (kleurfamilie) R90B, is een blauwe kleur met een kleine rode ondertoon, met 90% blauw en 10% rood. Het is dus bijna een ‘pure’ kleur.
4 De NCS kleurendriehoek toont de Nuance van een kleur
De NCS kleurendriehoek (Triangle) is een verticale sectie uit de kleurencirkel. Hier vind je de verschillende nuances van een bepaalde kleur, bijvoorbeeld de hiervoor genoemde R90B. De basis van de Triangle is de grijsschaal van wit (W) naar zwart (S), en in de uiterste punt vind je de meest chromatische (C) nuance binnen die kleurfamilie, Hue. Het Chroma geeft aan hoe sterk die kleur is. Kleuren binnen de zelfde kleurfamilie hebben verschillende waardes, Values, van zwart, chroma en wit, die verschillende kleuren worden Nuance, genoemd. De hoeveelheid zwart, chroma en wit, zijn obnderverdeeld in 100 secties, welke zoals ook in de kleurencirkel, waargenomen word als percentage. In de triangle de nuance 1050 is geselecteerd.Voorbeeld:
ncs-kodS betekent dat de kleur onderdeel is van de visuele selectie van de 1950 standaard kleuren van het NCS systeem. Het eerste deel van de code 1050 beschrijft de nuance van de kleur R90B.
Deze is 10% zwart, 50% chroma. Als je van 100% uitgaat blijft er dus 40% over voor het wit. Deze 40% word binnen de notatie niet weergegeven omdat deze overbodig is en het een te lange code zou worden
Het tweede deel van de notatie, R90B, is de Hue. Deze notatie geeft aan waar die zich op de kleurencirkel bevind. Deze notatie beschrijft de kleur als rood (R) met 90% als blauw. Een ander voorbeeld: B40G is een blauwe kleur met 40% groen, enzovoort.
S 1050-R90B geeft een definitie van een kleur en iedere kleur kan besschreven worden met de hulp van het NCS systeem. Bijvoorbeeld, een kleur kan de notatie 1143-Y85R krijgen. Deze kleur behoort niet tot de NCS 1950 standaard kleuren. De kleur kan echter wel met het NCS systeem beschreven worden maar zonder de S ervoor.
Leer werken met het Natural Colour System systeem.
In 1 dag kun je de basis van het NCS systeem aanleren en ermee werken. Wil je meer bedreven worden in werken met het systeem dan is een tweede opleidingsdag aan te raden. Na de eerste dag ga je naar huis met een aantal opdrachten die je de tweede dag meeneemt naar de les. Hier zullen die uitgebreid besproken worden en er zullen meer diepgaande oefeningen volgen.
NCS
Een basis en een hulp voor het uitkiezen en samenstellen van kleurpaletten.
Referentie voor de keuze en communicatie over kleur.
Een praktisch instrument voor de visuele kleuridentificatie.
Locatie in overleg.