Kleurontwerp met het NCS systeem

Natural Colour System

Colour Design met het Natural Colour System

Hoe weet je zeker dat je leverancier of klant exact dezelfde kleur rood in gedachten heeft als jij? Er zijn zoveel kleuren rood dat een vergissing snel is gemaakt. Om kleur goed te kunnen communiceren met een klant heb je een systeem nodig. Er bestaat een goede en professionele manier, namelijk met het Natural Colour System.

Voor wie is het NCS

Het NCS is een logische manier om kleur te communiceren, en wordt over de hele wereld ingezet door verschillende bedrijfstakken, zoals designers, producenten, retailers en consumenten.

 

Waarom zou je het NCS gebruiken?

Het NCS systeem geeft je de unieke mogelijkheid om wereldwijd over kleur te communiceren. Je hoeft dus niet bij elkaar te zijn om het eindresultaat exact dat te laten zijn zoals jij dit voor ogen had.

De opbouw van het NCS

  1. De kleuren van het NCS systeem
  2. De kleurenruimte van het NCS systeem
  3. De NCS kleurencirkel toont de kleurfamilie
  4. De NCS kleurendriehoek toont de Nuance van een kleur

 

1. De kleuren van het NCS systeem

Het systeem is gebaseerd op zes elementaire kleuren die door een mens wordt ervaren als ‘puur’.

De vier kleuren zijn geel (Y), rood (R), blauw (B) en groen (G), en de twee niet chromatische kleuren wit (W) en zwart (S).

Alle andere kleuren kunnen beschreven worden in de mate van het gebruik van deze elementaire kleuren. De kleurcodes beschrijven de puur visuele waarneming van een kleur en niet hoe deze is gemixt.

2. De kleurenruimte van het NCS systeem

De NCS-kleurenruimte is een driedimensionaal model. Dit model maakt het mogelijk om iedere kleur een code te geven. Kleuren kunnen dus binnen deze ruimte geplaatst worden en zo een exacte NCS-notatie krijgen. Om een duidelijk beeld te krijgen wordt de kleurenruimte op twee manieren weergegeven, als kleurencirkel en als driehoek.

3. De NCS kleurencirkel

De kleurencirkel toont de kleurenfamilie, of de meer gebruikte Engelse term, Hue. De vier elementaire kleuren geel, rood, groen en blauw staan op gelijke afstand van elkaar. Ieder kwadrant dat nu ontstaat, is evenredig verdeeld in 10 secties.
Bijvoorbeeld: de Hue (kleurfamilie) R90B, is een blauwe kleur met een kleine rode ondertoon, met 90% blauw en 10% rood.

NCS

4 De NCS-kleurendriehoek

De NCS-kleurendriehoek toont de Nuance van een kleur. De NCS kleurendriehoek, of de Engelse term Triangle, is één van de 40 kleurfamilies binnen de kleurencirkel. Hier staat niet alleen de kleurfamilie, zoals het hierboven genoemde R90B, maar ook hoeveel zwart, wit en chroma er in een kleur zit.

S 1050-R90B geeft een definitie van een kleur. Deze kleur is 10% zwart, 50% chroma. Als je van 100% uitgaat, blijft er dus 40% over voor het wit. Deze 40% word binnen de notatie niet weergegeven omdat deze overbodig is en het een te lange code zou worden.

NCS Triangle

Leer werken met het Natural Colour System systeem.

In 1 dag kun je de basis van het NCS-systeem aanleren en ermee werken. Wil je meer bedreven worden in werken met het systeem dan is een tweede opleidingsdag aan te raden. Na de eerste dag ga je naar huis met een aantal opdrachten die je de tweede dag meeneemt naar de les. Hier zullen die uitgebreid besproken worden en er zullen meer diepgaande oefeningen volgen.

 

Waarom NCS

  • Een basis en een hulp voor het uitkiezen en samenstellen van kleurpaletten.
  • Referentie voor de keuze en communicatie over kleur.
  • Een praktisch instrument voor de visuele kleuridentificatie.

Locatie in overleg. Prijs op aanvraag

Lees meer over mijn eigen ervaring met het NCS systeem in 2012