Wat zie je het eerst wanneer een website opent? De tekst?
Nee, je ziet eerst de kleuren.
Dus geef je website de kleuren die bij je bedrijfsidentiteit passen. Hoewel tekst van groot belang is, vergt het enige tijd voordat onze hersenen de woorden volledig verwerken. De kleuren en beelden zijn het eerste dat in het oog springt bij het laden van een website. Je wilt dat je website er professioneel uitziet en dat die jouw doelpubliek aanspreekt? Zorg dan dat de websitekleuren bij jouw boodschap passen.
Kleuren zijn dus het eerst zichtbaar en, tussen de 62% en 90% van de eerste indruk, is enkel gebaseerd op kleur. Mensen vellen onbewust binnen 90 seconden hun oordeel over je website.
Wat vertellen de kleuren op je website
Je hebt een duidelijke visie van wat je als ondernemer wilt bereiken en hoe je wilt overkomen bij je klanten. Naast die visie is een website en de kleuren die je daar gebruikt een belangrijk onderdeel van de herkenbaarheid van je bedrijf. Welke kleuren vertellen jouw boodschap?
Kleur werkt door in het onderbewuste en geeft subjectieve informatie door. Zoals, vinden we de kleur aangenaam, straalt de kleur uit waar het product voor bedoeld is etc.
Door het slim inzetten van kleuren wordt koopgedrag beïnvloed. Iedere kleur en kleurcombinaties hebben zo hun eigen betekenissen. Deze betekenissen kunnen zowel positieve als negatieve associaties zijn. Onderaan deze pagina meer informatie hierover.
Door kleuren doelbewust te gebruiken, stimuleer je de visuele zintuigen van bezoekers, wek je zowel positieve als negatieve associaties op en heb je zelfs de mogelijkheid om conversies te beïnvloeden. Het selecteren van geschikte kleuren voor je website gaat verder dan louter esthetische overwegingen.
Je gaat bijna online met je website
Je hebt een websitebouwer ingehuurd of misschien bouw je zelf je website, je hebt de teksten voor alle pagina’s geschreven en misschien al een logo ontworpen. Maar nu komt de volgende stap: het kiezen van kleuren. Maar welke kies je nu? Er is zoveel keuze en je begrijpt dat zowel je logo als je website kleuren nodig hebben die passen bij je bedrijfsstijl.
Hier kan ik je bij helpen als je sparringpartner en/of ontwerper van het kleurenpalet voor jouw website.
Hoe kies je kleuren voor je website
Stel jezelf eens de volgende vragen:
- Welke boodschap wil ik overbrengen?
- Wat is het uiteindelijke doel dat ik wil bereiken?
- Welke uitstraling wil ik voor mezelf en mijn bedrijf neerzetten?
- Begrijp ik de onderliggende boodschap van kleuren?
- Hoe begin ik aan dit proces?
Heb je een antwoord op deze vragen, dan heb je me waarschijnlijk niet nodig, maar wanneer je vragen hebt over je keuzes, plan dan een vrijblijvend gesprek of een afspraak voor een websiteanalyse in. Ook als je al een website hebt en graag feedback wilt op de gebruikte stijl en kleuren kun je een websitecheck aanvragen.
Website check 1
125 euro excl. btw
Analyse bestaande website.
- Intake per mail
- Doel van de bedrijfsuitstraling
- Betekenis van de gebruikte kleuren
- Betekenis van de kleurencombinatie
- Verslag per mail
- Deze websitecheck kan worden uitgebreid met font en vorm check en/of live Zoomsessies tegen meerprijs.
Website check 2
250 euro excl. btw
Aanpassen bestaande website
- Intake vragenlijst via mail
- Intake gesprek via Zoom
- Bepalen doel van de nieuwe kleuren
- Kleurvoorstellen
- Vorm en font voorstel
- Bespreking via Zoom
- Indien nodig kunnen er meerdere Zoomsessies ingepland worden tegen een meerprijs à 50 euro excl.
Website check 3
375 euro excl.btw
Kleurontwerp nieuwe website
- Intake vragenlijst per mail
- Intake via Zoom met jouw partners, zoals grafisch ontwerper en/of webbouwer.
- Bepalen doel van de nieuwe kleuren
- Kleurvoorstellen
- Vorm en font voorstel
- Overleg tussen de partners
- Indien nodig kunnen er meerdere Zoomsessies ingepland worden
Kleurverhoudingen en proporties voor je website
Je kunt gerust meer kleuren voor je website gebruiken, maar twijfel je, gebruik dan het hulpmiddel die voor het interieur veel ingezet wordt, de 60-30-10 regel. Je gebruikt hierbij een hoofdkleur, een tweede kleur en een accentkleur. Zorg voor voldoende contrast tussen licht en donker.
De onderliggende betekenissen van kleur
Kleurenpsychologie vertelt de impact die bepaalde kleuren op iemand kunnen hebben, zowel in psychische als fysieke zin. Het is niet mogelijk om te zeggen hoe ieder individueel beïnvloed wordt door kleur. Door verschillende emoties en culturele achtergronden kunnen kleuren anders ervaren worden.
Associaties per kleur
Rood
Rood is een krachtige, vrolijke, uitdagende kleur die energie uitstraalt. Deze kleur heeft de grootste emotionele impact en staat voor ambitie, dominantie en kracht. Grote rode oppervlaktes kunnen daardoor nogal opdringerig overkomen.
Rood was de eerste kleur die een naam kreeg en is de eerste kleur van de regenboog die je meestal kunt zien, dat geeft al de impact van deze kleur aan. Als je aan rood, wit toevoegt, krijg je het zachte roze, door de intensiteit die het rood hierdoor verliest, wordt roze als vrouwelijk gezien.
Rood is een opvallende kleur die zowel positieve associaties heeft, maar ook de kleur is die de meeste negatieve associaties oproept door de kracht van de prikkelende kleur.
Voor een website is rood de ideale kleur om iets uit te lichten, vooral zaken die afgeprijsd zijn, maar gebruik deze kleur met mate in de helderste variant. Is in een kleurontwerp rood te voor de hand liggend dan is het gebruik van magenta en fuchsia een goed alternatief.
Merken die passie, kracht en energie willen uitstralen hebben vaak rood in hun logo zoals, Pinterest, Netflix, Coca-Cola, Lego en Nike, maar ook fastfoodbrands die de honger willen stimuleren zoals Mc Donalds, Quick en Pizza Hut.
Roze
De kleur roze is eigenlijk niets anders dan licht rood, en zoals er bijvoorbeeld voor licht blauw geen aparte kleurennaam bestaat, is er voor licht rood dus de kleurennaam roze. Roze, de kleur die symbool staat voor het zachte, het medeleven en van zorgzaamheid.
De kleur magenta heeft een grotere intensiteit dan het kalmerende baby roze en zal daardoor een andere boodschap uitstralen.
Roze is als kleur geschikt als je diepere menselijke connectie in je website wilt tonen, bijvoorbeeld de website van een schoonheidsspecialiste, een coach, psycholoog en andere beroepen die met dieper menselijk welbevinden bezig zijn. Natuurlijk kun je de uitstraling aanpassen naar je doelgroep, een roze met lila geeft een andere uitstraling dan een roze met een zacht of een fris groen bijvoorbeeld.
Merken zoals Victoria Secret, T-Mobile, Barbie en Oilily hebben een roze logo. Dit hoeft niet altijd vanuit een vrouwelijk oogpunt te zijn, maar zeker vanuit benaderbaarheid.
Oranje
Dit is de kleur die het heetst (vuur) overkomt. Oranje is het samengaan van het vrolijke geel en het krachtige rood zonder het opdringende van rood en de sterke straling van geel.
Het zet aan tot creativiteit en vitaliteit. Oranje kan ook goedkoop overkomen in combinatie materialen zoals plastic. Ook hier speelt de intensiteit van de kleur weer een rol in de onderliggende boodschap.
In Europa kenden we de naam voor de kleur oranje niet tot het fruit hier naartoe werd geïmporteerd en dat was voorbestemd voor ‘the happy few’. Nu is oranje de kleur die bekend staat als de ‘Happy Colour’.
Net als geel, weerkaatst oranje veel licht en wordt vaak gebruikt als waarschuwingskleur, denk daarbij aan de fluovestjes. Dit gegeven kun je goed inzetten in je website, zeker voor de knoppen waarvan je graag wilt dat je bezoeker op klikt.
Oranje is ook een chique kleur, kijk maar naar merken als Hermes en Veuve Cliquot. Oranje wordt ook gebruikt voor logo’s die plezier willen uitstralen zoals Easyjet en Fanta. Ook vertrouwen zien we terug in de logo’s van de ING bank, de Rabobank en Post NL, al hebben deze laatste drie waarschijnlijk met de geschiedenis van Nederland en de kleur oranje te maken.
Tip
Door kleuren te kiezen die voldoende contrast bieden kunnen bezoekers met visuele beperkingen en kleurenblindheid je website beter gebruiken. Check je pagina’s via deze link.
➦ Vrijblijvende informatie via het contact formulier of telefoon 0032 (0) 495-132146,
Voorbeeld van één van de websites ontworpen door ColourProfessionals.