ColourProfessionals in Zweden

NCS ColourDesignCourse. 

Een intensieve en interessante cursus in Grypsholm, Sweden over de perceptie en interactie van kleur en licht. Een week met kleur en licht bezig kunnen zijn, het uitwerken van een eigen project en de interactie met de cursusleiders en cursisten maakten de trip naar Zweden meer dan waard.

De deelnemers waren afkomstig van de vijf continenten. Allemaal werkten ze op de één of andere manier met kleur. Het mooie was in zeer verschillende werkvelden. Van designers, aannemer, verffabrikant tot iemand die voor de Sydney Gallery de kleuren op de muren achter de kunstwerken bepaald. Vooral dat laatste lijkt me toch een super toffe job te zijn. Sinds die cursus loop ik nu ook altijd anders naar de wanden in musea te kijken. Helaas niet altijd even positief. Een curator blijkt helaas niet altijd een kleurenexpert.

Om deel te nemen aan deze cursus moet er al een gedegen kennis van kleur en het NCS systeem zijn. De eerste ochtend begon met een kleine opfrissing van het NCS systeem waarna we aan de slag gingen met deze ‘kleurentaal’.

Eerste praktische oefening. Kleurmixen. Proberen een kleur zo identiek mogelijk na te maken met verf en met behulp van het NCS systeem. Een gedempt donker paars gaf de grootste problemen. In theorie niet moeilijk uit te leggen, in praktijk bleek het toch een beetje een ander verhaal. 

Een tweede interessante oefening was een kleur te produceren vanuit je ‘colour memory’. Dit kwam later in de week nog een aantal keren aan bod met het herkennen van logo’s van grote bedrijven. Iedereen kent ze maar de exacte tint bepalen blijkt dan toch lastig. 

Eén van de interessantste oefeningen was het project ‘Remaking Artscenes’.

We kregen die dag les van een kunstenares gespecialiseerd in light-design. Zij gaf een aantal opdrachten van bestaande projecten die moesten worden na gebootst. Kijken en reproduceren waar lichtinvallen en schaduwen vandaan komen.Niet eenvoudig. Het leert je wel anders kijken naar verlichting en het effect wat je er mee bereikt.

Dag drie begonnen met het bestuderen van kleuren, vormen en woorden. Wat wordt er gecommuniceerd en is het duidelijk. Hier zie je  dat het erg belangrijk is dat die drie goed overeenkomen wil je  een bepaalde boodschap duidelijk maken.

De middag werd gebruikt met het voorstellen van de verschillende projecten waar aan gewerkt ging worden. De rest van de dag, avond en volgende dag werkten we hieraan. De projecten waren zeer uiteenlopend wat het extra boeiend maakt. Kijken waar andere mensen mee bezig zijn en hun project gestalte gaven was meer dan interessant en leerzaam. Zelf heb ik vier kleurconcepten ontwikkeld die allemaal een eigen sfeer en identiteit uitstralen. Voor alle projecten werden natuurlijk de NCS coderingen gebruikt. Het fijne aan het systeem is dat je de keuzes die je maakt ook goed kunt onderbouwen.

Na een intensieve week moe en voldaan terug naar huis met allemaal nieuwe inzichten. Mijn kleurenkennis had zich weer verder verdiept. Super interessante mensen ontmoet.Zeker één van de interessantste cursussen die ik al ooit gevolgd heb.


1st August 2012 gepost door Jeannette-Colorette

Labels: colour colour design course ncs