ColourProfessionals in Noord-Amerika

Colour Design Course in Seattle with one of the directors of Pantone.

More Alive with Color van Leatrice Eiseman

Hoe een boek mijn leven een andere koers heeft gegeven.

Leatrice benadert de persoonlijke kleurtypes op een totaal andere manier als veel andere methodes. Zij heeft een andere kijk op, en manier van analyseren voor personen. Het boek is een goede tool voor mensen die nog niet veel over hun persoonlijke kleuren weten en zich er zelf om verder in willen gaan verdiepen.

Hoe heeft dit boek nu een stuk van mijn leven veranderd?

Toen ik net begon met kleurenanalyses voor personen liep ik soms vast op de ‘hokjes’ van de seizoenen. Vaak klopte de waaier niet met de persoon die ik voor de spiegel had zitten. Er zaten soms kleuren in de waaiers die toch echt niet bij die persoon pasten. Wellicht wel aan de buitenkant maar zeker niet bij de binnenkant. Hierdoor voelde ik me vaak onzeker. Zag ik het nu niet goed? Was dit dan toch niet het juiste vak voor mij? Zo heb ik het eerste jaar vaak getwijfeld. In die periode ben ik ook zeer veel boeken gaan lezen om mijn kennis te vergroten. Hiermee hoopte ik  dat het allemaal duidelijker voor mij zou worden. Op een gegeven moment las ik het boek, More Alive with Color, van Leatrice Eiseman. Zij gooit het over een totaal andere boeg wat kleurtypes betreft. Voor mij was deze openbaring een grote opluchting. Ah, er waren dus ook andere methodes die werkten en ook meer vrijheid geven.

Sunrise Palet

De methode van Leatrice plaatst mensen in het Colorclocksystem dat is onderverdeeld in Sunrise, Sunlight en Sunset en de Crossover Neutrals.

Dit zou je natuurlijk ook als hokjes kunnen betitelen maar het lezen van het boek geeft je wel een breder inzicht. Uiteindelijk ben ik ook niet met haar methode gaan werken maar het heeft me wel op weg gezet om m’n eigen weg te gaan zoeken.

Door dit boek ben ik de schrijfster gaan volgen. Zij benadert kleur vanuit verschillende hoeken. Persoonlijk, Interieur, Reclame, Productontwikkeling om er zo een paar te noemen. Erg interessant. Ze heeft hierover ook verschillende boeken geschreven. Lee heeft een haarscherp gevoel voor kleur, buiten haar eigen bedrijf is ze nog altijd actief binnen het Pantone Instituut en bepaalt mede de trendkleuren die wij een paar jaar later dragen. Ze reist de hele wereld rond om de nieuwe impulsen waar te nemen die er overal gebeuren.

Bainbridge Island

Eén van de dingen die ze zeer graag doet is lesgeven. Twee keer per jaar organiseert zij een Color Design cursus. In de winter in Los Angelos en in Juli in Bainbridge Island, voor de kust van Seattle, waar zij al vele jaren woont. Deze dame intrigeerde mij zodanig dat ik de knoop heb doorgehakt, m’n koffer gepakt, en naar Seattle ben gevlogen. (Los Angelos was een optie met teveel verleidingen:). Bainbridge Island is zeer mooi, groen en rustig. Ideaal voor het volgen van een intensieve cursus.

De vrouw die ik daar ontmoette is één van de meest innemende, charmante persoonlijkheden die ik ooit ontmoet heb. Een goede lesgever met een zeer grote vakkennis die ze graag met ons deelde. Klein van gestalte maar groot in mentaliteit. De groep van twintig cursisten waren vanuit de verschillende disciplines van kleur, vormgeving, interieur, visagie, retail en image hier samen gekomen. Er was een mooie dynamiek in deze groep en we hebben ook van elkaar weer veel mogen leren. Nog steeds hebben we met een aantal een zeer leuk contact en met Lee mail ik af en toe nog.

Toeval? Of toch niet.

Er wordt soms gezegd dat toevalligheden niet bestaan. Wie zal het zeggen.

Zonder dit boek was ik echter nooit op het idee gekomen om A. de seizoenen los te laten, B.naar amerika te gaan om deze cursus te volgen en C.mijn hele kleurbenadering om te gooien, D. mijn eigen cursussen te maken.
Ben achteraf zeer gelukkig met mijn keuzes en wat het mij gebracht heeft. Thanks Lee.

 

Lee Eiseman en Jeannette Hanenburg