The beauty of colour is in the eye of the beholder

The beauty of colour is in the eye of the beholder and so is Art.

Over smaak valt niet te twisten en gelukkig maar, want dan waren er niet tegelijk twee zeer uiteenlopende kunstenaars te zien in Thomas Gallery in Antwerpen. Een explosie aan kleuren waar ik door gefascineerd ben en graag iets meer over vertel. (ter info: De kleuren hier anders lijken dan in werkelijkheid).

Kleurgebruik in schilderijen is belangrijk omdat het helpt bij het overbrengen van emoties, het creëren van compositie en balans, het suggereren van diepte, het toevoegen van symboliek, het verhogen van visuele interesse en het uitdrukken van persoonlijke artistieke visie.

Kijkende naar de 2 exposities van Claudio Cangialosi en Diego Benéitez dan zie je in de schilderijen van beide kunstenaars een weergave van het onderbewustzijn dat ook bij kleur waarnemingen zo’n grote rol speelt.

Voor deze kunstenaars is kleur duidelijk een middel voor persoonlijke expressie en met het gebruik van bepaalde kleuren communiceren ze hun unieke stijl en visie.

Diego Benéitez

Wie houdt er niet van een zonsopgang of een zonsondergang, de tijd dat in de avond zoveel stofdeeltjes door de lucht vliegen die ervoor zorgen dat het licht breekt en wij het in alle pracht mogen aanschouwen. Diego heeft deze momenten op een magistrale manier gevangen en vormgegeven in zijn schilderijen.

Vanaf een afstand lijken het abstracte werken, maar door de ingenieus geschilderde horizon nodigen ze uit om de wereld te ontdekken die Diego daar geschilderd heeft. Met het spel van licht en donker zie je bomen, huizen, lantarenpalen en torens verschijnen. Met kleine kleuraccentjes wordt je oog er gebiologeerd naar toegetrokken om deze details te ontdekken en wandel je als het ware langs deze subtiele horizon.

Bij Diego zien we een transparante gelaagdheid van kleuren die diepte en dimensie geven aan zijn schilderijen, je wordt er als het ware in gezogen. Door de grote contrastwerking tussen warme en koele kleuren ontstaat er een zeer geslaagd visueel 3D effect.

De kleuren zijn harmonieus en stralen eenheid en balans uit. Deze schilderijen passen in ieder interieur en zijn een ruimtelijk en ondersteunend item die interessante gesprekken met vrienden gaan geven over de op het eerste gezicht verborgen wereld aan de horizon.

ClauDio’s world: Inner Child

Bij Claudio Cangliosi zien we een geheel andere stijl en hij heeft duidelijk een thema gekozen om de gevoelens uit zijn jeugd te symboliseren en te vertalen naar het hedendaagse. Dit doet hij door onafgemaakte penseelstreken op het doek te zetten die een bepaalde ruwheid hebben. Ze staan model voor het leven – het verleden kun je niet overdoen, maar je kunt ervan leren en daardoor een betere toekomst maken. Je eigen innerlijke kind begrijpen is hierbij cruciaal.

Een terugkomend thema binnen zijn schilderijen zijn een gummibeer, een bloem en een bol, die Claudio op een subtiele manier verwerkt. De bol vertegenwoordigt continuïteit, transformatie en de kruising van dromen en realiteit. De bloem symboliseert onze verbinding met de natuur, vreugde, zuiverheid en de blijvende aanwezigheid van verlies en rouw in ons onderbewustzijn. De gummibeer belichaamt de onschuld uit de kindertijd, escapisme en de spanning tussen consumentisme en vrijheid.

De schilderijen hebben een visueel dynamisch kleurgebruik door de grote contrastwerking. De vele warme kleuren, die een kinderlijke uitgelatenheid uitstralen, vinden hun balans en afwisseling met de koelere tinten.

Claudio’s schilderijen geven een instant vrolijk gevoel en in een interieur zullen deze schilderijen een focuspunt geven en tot interessante gesprekken leiden, omdat iedereen zijn of haar eigen verhaal mag maken. Deze schilderijen komen goed tot hun recht als je één van de kleuren uit het schilderij op de muur erachter zet.

Fotocredits: Tijs Vervecken

8 augustus

2e tentoonstelling van Claudio Cangialosi in Thomas Gallery tijdens de opening van de Pride met een wel zeer goed gekozen titel: ‘Coming out or in, we are all more than labels’.

Persoonlijke expressie

Voor veel kunstenaars is kleur een middel voor persoonlijke expressie en daar zijn Diego en Claudio geen uitzondering op. Het bezoeken van de gallery en het kijken en ontleden van hun kleurgebruik en visie, is absoluut een bezoek waard. Zeker omdat je daar de kleuren beter ziet en intenser gaat beleven.

Met Claudio bij een eerdere expositie.
Een eerder werk van Claudio, door ons aangekocht bij Thomas Gallery. Met de blauwe achtergrond komen de kleuren nog beter tot hun recht.