Milaan Design Beurs. Wat is daar te zien?

Nieuwe trends op gebied van kleur en design, dat is de reden van mijn bezoek. Al vele jaren op mijn verlanglijstje: de designbeurs van Milaan, Salone del Mobile. 

Bezoekers van over de hele wereld komen naar deze meest vooraanstaande beurs om alle nieuwe ontwikkelingen op designgebied te ontdekken. Een hip volkje loopt hier rond wat het een speciaal soort dynamiek geeft. Veel van deze lieden gaan voor hun bedrijven de nieuwste kleuren en trends ‘spotten’ om die dan later om te kunnen zetten in kleuren die geschikt zijn voor hun producten.

Hier vind je de aankopers van meubel en designwinkels en interieurarchitecten. Designers vanuit verschillende bedrijfstakken zoals autoindustrie, verffabrikanten, vloeren, om maar een paar voorbeelden te noemen. Veel persmensen ook, allemaal op zoek naar die nieuwe trends. Een interessante en uiteenlopende mengelmoes. 

Goede schoenen zijn hier geen overbodige luxe. Er zijn 24 enorme hallen te ontdekken.

De eerste paar kun je gerust overslaan. Hier vind je de ‘classico italiano’, zoet, glitter en krullen zijn er in alle soorten en maten te vinden.

Dan zijn er de hallen met de weinig vernieuwende maar wel commerciele meubelstijlen, deze mikken duidelijk op het grote publiek. Wat vorm betreft worden hier geen grote sprongen gemaakt.  Deze zijn echter wel interessant om te zien wat er gebeurt op gebied van kleurgebruik.

Hallen waar vooral kantoormeubilair en modulaire systemen worden getoond. Hier zie je dat de traditionele kantoren en bureaus gaan veranderen in flexibele werkplekken. Deze nieuwe manier van werken zal meer en meer gemeengoed worden.

De nieuwe ontwikkelingen op gebied van verlichting worden er natuurlijk ook getoond naast de meer traditionele armaturen. Hier zou je een speciale blog aan kunnen wijden. Prachtige nieuwe zaken gezien daar. Het kleurgebruik was vooral een niet gebruik van kleur. Zwart, wit en metaalkleuren voerden de boventoon.

Hallen waar de doelgroep de contractmarkt is. Hier kunnen interieurarchitekten en decorateurs van hotels hun hart ophalen. Hier en daar over de top maar zeker interessant voor de oosterse en aziatische markt lijkt mij.

De designhallen zijn natuurlijk waarvoor ik hier ben. Natuurlijk vind je hier de grote jongens zoals Knoll, Zanotta en Vitra die veel op ontwerpen van designklassiekers teren. In principe niets mis mee maar weinig vernieuwend soms. Gelukkig stonden er ook weer een aantal interessante designs tussen van kleinere firma’s en stands van design  collectieven. 

Wat zijn nu de opvallendste kleuren en stijlen die ik gezien heb. Wat betreft stijl zijn het vooral veel rechte vormen waar wel gebruik gemaakt word van afgeronde elementen zoals ronde poten en hoeken om de vorm zachter te laten overkomen. Veel hout, vooral met het gebruik van stof, leder en kunststof. 

De wereld raakt steeds voller en mensen moeten steeds kleiner gaan wonen. Dit vertaald zich ook naar een aantal leuke, toffe toepassingen die ik hier gezien heb. Toepassingen speciaal voor kleine woningen. Een soort Ikea in design zullen we maar zeggen. De mooiste, een tafel die je van salontafel in een wip verhoogd naar eettafel met een gemakkelijk mechanisme. Verder toffe draaibare kastjes en bedden die verschillende toepassingen hebben, van tafel naar bed om er zo maar eentje uit te pikken.

De kleuren die vooral zichtbaar waren zijn gedempte, sobere tinten die donkere accenten gebruiken om kracht aan het palet te geven. Veel bosgroene tinten, vale blauwen, donker bruin rode en braamrode tinten. Aangevuld met gelen die van oker langs mosterd in een groengele kleur overlopen. Oranje is ook aanwezig in een zachte wat stoffige variant. Voor de lichte kleuren word er veel roze en apricot gebruikt.

De neutralen voeren de boventoon, vooral in de beige en bruintinten.

Hier en daar zie je wel frissere en sterkere kleuren maar dat is vooral bij buiten- , kantoor en ‘jong’ meubilair.

Sterkere kleuren zie je opkomen in een nogal fel paars en de prachtige magenta kleur. Gaan deze doorbreken? Nu nog even niet maar wie weet over een jaartje of wat.

De Designbeurs is zeker het bezoeken waard maar wellicht is de stad nog wel interessanter. Op verschillende locaties in de stad vind je designers en firma’s die hun waren aanprijzen op soms verrassende locaties. 

Een bezoek aan de Milaan Design week kun je het beste maar letterlijk nemen. Je heb zeker een werkweek nodig om alles te kunnen zien.

Gepost 16th May 2015