Maak een kleurenpalet

Maak een kleurenpalet met foto’s als inspiratiebron

Bij een kleuradvies is een uitgebreid intakegesprek altijd erg belangrijk. Samen kijken naar hoe iemand woont, welke verwachtingen ze van een ruimte hebben, naar welke sfeer ze streven, welke praktische zaken er zeker belangrijk zijn en wie er allemaal woont. Natuurlijk worden de lichtinval, de ruimte en de vaste elementen ook in kaart gebracht.

Keuzestress

Mensen die iets aan het interieur willen veranderen, hebben veel informatie en foldermateriaal verzameld. Hierdoor kan het onoverzichtelijk worden en de keuze moeilijker maken. Gelukkig bestaan er kleuradviseurs om deze keuze te helpen filteren.

In een eerste gesprek met klanten bleek dat natuurlijke materialen en kleuren een bepaalde klant erg aanspraken en ze dit graag in hun interieur zouden willen zien. Ruwe materialen, robuuste kleuren, afgewisseld met een mix van design.

Inspiratiebron


Op reis en bij het bezoeken van tentoonstellingen maal ik altijd veel foto’s. Met een eindeloze databank met inspiratie tot gevolg.

Onderstaand palet heb ik als inspiratiebord gemaakt om te zien of het de klant zou aanspreken. Het zijn foto’s van zeer uitéénlopende plaatsen, maar met één verbindende factor, foto’s van het Vitra Designmuseum, een kerkje in Frankrijk, stoelen gezien bij Maison & Objet, een zetel die bij een klant geplaatst is en oranje stoelen gespot in een interieurzaak.

Verschillende landen en plaatsen, maar wat deze foto’s verbindt zijn de aardetinten die de klant graag wilde. Het was een schot in de roos.

NCS een handige hulp


Voor het aanschaffen van de verf zijn de kleuren vervolgens vertaald naar NCS-notaties. Voor de stoffering en accessoires heeft de klant in dezelfde kleuren een kleurenwaaier uit stof van de ColourProfessionals meegekregen.

Exacte kleurtinten onthouden is erg moeilijk en deze waaier geeft visueel een extra geheugensteuntje.