Interieur Kleuren Kiezen. Hoe pak je dat aan?

Hoe kies je kleur voor je interieur?

Moeilijke vraag? Wie weet gelijk het antwoord op deze vraag als er geverfd moet worden? Meestal wordt de klus vooruitgeschoven. Het kijken naar kleuren in andere interieurs, in tijdschriften en bij de diverse bouwmarkten volgt daarop. Vaak maakt dat de keuze alleen maar moeilijker, keuzestress tot gevolg.

Colors of Africa  Palet met foto’s die ik gemaakt heb in Zuid-Afrika.

Meestal kunnen we bij een ander interieur onmiddellijk benoemen waarom we iets mooi of niet mooi vinden. Als je dan vraagt waarom iets niet mooi gevonden wordt komen de meeste niet verder dan ‘het is mijn smaak niet’. Een goed argument natuurlijk, maar op de vraag hoe dan wel, worden de schouders opgetrokken en valt het gesprek meestal stil.

Het kiezen van kleur is een zeer persoonlijke aangelegenheid. Jezelf afvragen wat wil ik met deze ruimte bereiken komt als eerste. Wil je er kunnen relaxen, studeren, slapen? Wil je je eigen smaak laten zien, een ‘wow’ effect creëren of gewoon een ruimte die rust uitstraalt?

Welke stijl wil je bereiken? Iedere ruimte een eigen stijl of liever eentje die doorgetrokken wordt in het hele huis? Het is goed mogelijk iedere ruimte een eigenheid te geven en toch een harmonie te creëren.

Door middel van kleur kun je heel goed een ‘flow’ maken door je huis waardoor de diverse stijlen toch goed bijeen passen.

Colorage Palet geïnspireerd door een koperen wandbekleding, gezien in Antwerpen.

Hoe beginnen je aan het kiezen van de kleuren voor je interieur

Een moodboard, vrij vertaald een sfeer- en inspiratiebord, is het eerste begin. Om deze te maken hoef je jezelf in het begin niet te beperken tot één bepaald kleurenpalet of stijl. Bij een moodboard gaat het om de sfeer, gevoel en ideeën. Knip en scheur alles uit tijdschriften wat je mooi vindt. Ook dat waarvan je denkt dat voor je huis niet haalbaar is. Schrijf ook trefwoorden op die bij je opkomen als je aan een nieuw interieur denkt.

Ga naar bouwmarkten en neem folders en kleurstalen mee. Zoek ook kleurstalen voor vloeren en plafond. 

Probeer inspiratie op te doen in winkels met behang, vloerbedekking en gordijnen, ook winkels met tegels en parket kunnen je op ideeën brengen. Vraag of je foto’s mag nemen van de dingen die je aanspreken of misschien zijn er folders voorhanden.

Stoffen en dessins van kleding die je mooi vindt kunnen ook een bron van inspiratie zijn. Natuurlijk hoort ook kunst in deze opsomming. Neem een kunstenaar of stijlperiode die je aanspreekt en bekijk eens of de kleuren voor jou een inspiratie kunnen zijn. Als laatste wil ik de grootste inspiratiebron voor kleur nog noemen, de natuur. Het grootste kleurenpalet dat er is, gratis en voor niets.

Geef jezelf een tijdslimiet voor het vinden van materialen, bijvoorbeeld een maand. Na deze maand bekijk je al je materialen en kleurstalen. Waarschijnlijk zijn er al een aantal die je weg zult doen, omdat ze in tweede instantie je toch niet zo aanspreken. Kijk nu een tijdje niet naar je stalen, zeg twee weken. Probeer daarna alle kleuren een beetje op kleur te sorteren. Houd daarbij de stalen voor wanden, vloer en plafond apart.

Doordat je alles nogmaals door de vingers krijgt en aandachtig bekijkt, zul je alweer een kleinere selectie overhouden. Leg alles weer een tijdje aan de kant om een verdere verfijning in je kleurkeuze te maken.
Net zolang tot je een aantal kleuren overhoudt die je dan in proefstaaltjes op je muur kunt zetten. In één van mijn volgende blogs zal ik vertellen waar je zoal rekening mee moet houden, in verband met kleur, voordat je begint te verven.

Colors of Nature

Inspiratie gehaald in zuid-Duitsland (vitra-design), Frankrijk (maison et object), Nederland (pott interieur), Frankrijk (kerkje op landgoed George Sand)

Deze manier van een inspiratiebord maken kun je vergelijken met een trechter. Je gooit er eerst van alles in en krijgt een mooie gestroomlijnde straal ervoor terug met een plan om je interieur aan te pakken.

De paletten in dit artikel heb ik gemaakt met eigen foto’s en een handige app van Sikkens verven. Gemakkelijk en leuk om eens te proberen.

.

Wil je meer weten over kleur in het interieur of spreekt een workshop ‘moodboard’ maken je aan neem dan gerust contact met me op.

4th March 2014 gepost door Jeannette-Colorette

Labels: Kleuren kiezen Moodboard