Hoe wit is wit? En hoe kies je juist?

Hoe kies je het juiste wit en grijs?

Is wit wel wit? En grijs wel grijs? Waarschijnlijk niet.

Waarom zien we kleuren soms anders dan onze buurman? Olijfgroen bijvoorbeeld, zal voor veel mensen een andere kleur zijn.

Waarom ziet de ene mens in een kleur meer geel, terwijl de ander bij dezelfde kleur een meer rode ondertoon ervaart?

Aan de ene kant komt dit door de informatieverwerking in onze hersenen en aan de andere kant door de context waarin men een kleur waarneemt, zoals de lichtinval en de grootte van het kleurvlak. Het materiaal, de psychologische werking en de cultuur waarin je bent opgegroeid spelen ook een belangrijke rol bij kleurwaarneming.

De ondertoon van een kleur kan gemakkelijker herkent worden door een getraind oog. Natuurlijk moet er ook rekening gehouden worden met de hiervoor genoemde contexten waarin je een kleur ziet. Professionals die dagelijks mensen adviseren bij hun kleurkeuzes zouden hiervan op de hoogte moeten zijn. Schakel je een adviseur in, let dan op of deze over die kennis beschikt. Voor jou staan er in dit bericht alvast enkele tips waar je rekening mee kunt houden als je wit of grijs gaat kiezen.

Welk wit en grijs kies jij?

Neutrale wit en grijstinten geven rust aan een interieur en laten andere kleuren beter tot zijn recht komen. Net als bij veel andere kleuren heb je ook bij wit en grijs ondertonen van een andere kleur. Deze kunnen warm, neutraal of koel zijn. Denk hierbij aan rood, blauw, groen of geel. Afhankelijk van de ondertoon krijg je een heel ander effect op de muur.

Het visualiseren van een kleur vanaf een klein staaltje op een groot oppervlak is niet gemakkelijk. Vooral onder door een lichtbron te veranderen kan een kleur totaal anders overkomen.

De verschillende ondertonen worden zichtbaar als je de kleurstalen naast elkaar legt

De ondertonen van wit.

Een blauwe ondertoon in wit laat de kleur op een muur hard overkomen, maar geeft tegelijkertijd een bepaalde frisheid. Een groene ondertoon kan kil lijken en zelfs een ‘viezige’ kleur geven onder lamplicht. Oppassen is hier de boodschap. Bij een rode ondertoon kan de kleur ‘s avonds als de lampen aangaan, dan weer een te rozige schijn geven. De gele ondertoon geeft de meeste warmte aan wit en is voor veel paletten een geschikte keuze. Het neutrale wit geeft een relatieve helderheid en is een optie als je de andere gebruikte kleuren niet door het wit wilt laten beïnvloeden.

NCS

Het Natural Colour System is een methode om kleur te kunnen communiceren, zoiets als noten bij een muziekstuk. Het fijne van het inzetten van de NCS-methode is dat er ook witte en grijze nuances met verschillende ondertonen zijn.

Een kleine uitleg. NCS S 0502-Y50R is bijvoorbeeld een mooie lichte tint die het warme van rood (R) en geel (Y) laat samenkomen. Dat die kleur licht is, kun je aan de eerste codering zien, deze moet opgeteld 100 vormen, 02 geeft het pigment aan dat waarneembaar is en 05 hoeveel zwart, samen opgeteld 07. Er blijft dus nog 93 over die aangeeft hoeveel wit er in die kleur te zien is. Om kleur te communiceren kun je dit dus doen door de codes te delen. Kijken we nu naar de grijze tinten dan zien we ook hier de verschillen tussen het harde en het zachte.

Grijs is een neutrale kleur die andere kleuren ondersteunt en tot leven brengt. De keuze van het goede grijs is afhankelijk van het bedoelde effect dat je wilt bereiken, en de andere kleuren die er mee worden gecombineerd. Het advies bij het kiezen van de juiste neutrale tinten, tussen wit en zwart, is dat je die samenbrengt in een collage of dat er een proefstuk op de muur wordt gezet. Dan wordt namelijk zichtbaar hoe de kleuren op elkaar reageren en of er een harmonie ontstaat.