Hoe wit is wit

Is wit wel wit?

Waarom ziet de ene professional in een kleur meer geel terwijl de ander bij dezelfde kleur een meer rode ondertoon ervaart. Enerzijds komt dit door de informatieverwerking in onze hersenen en anderzijds door de context waarin men een kleur waarneemt zoals de lichtinval, de grootte van het kleurvlak, het materiaal en de psychologische werking van een kleur. Door het brein te trainen kun je je kleurwaarneming verder ontwikkelen. Je leert de ondertoon makkelijker te herkennen en leert rekening te houden met de hiervoor genoemde variabelen bij het zien van kleur.

Neutraal wit en grijstinten geven rust aan een interieur en laten kleur beter tot zijn recht komen. Zoals bij veel andere kleuren heb je ook bij wit en grijs ondertonen van een andere kleur. Deze kunnen warm, neutraal of koel zijn. Denk hierbij aan rood, blauw, groen of geel. Afhankelijk van de ondertoon krijg je een geheel ander effect op de muur.

Het visualiseren van een kleur vanaf een klein staaltje op een groot oppervlak is niet gemakkelijk. Vooral onder invloed van licht kan de kleur totaal anders overkomen.

Een blauwe ondertoon in wit laat de kleur op een muur hard overkomen, maar geeft tegelijkertijd een bepaalde frisheid. Een groene ondertoon kan kil lijken en zelfs een ‘viezige’ kleur geven onder lamplicht. Oppassen is hier de boodschap. Bij een rode ondertoon kan de kleur ‘s avonds als de lampen aangaan, dan weer een te rozige schijn geven. De gele ondertoon geeft de meeste warmte aan wit en is voor veel paletten een geschikte keuze. Het neutrale wit geeft een relatieve helderheid en is een optie als je de andere gebruikte kleuren niet door het wit wilt laten beïnvloeden.

Het fijne van de NCS tool, die ik gebruik, is dat er ook witte en grijze nuances tussen de verschillende ‘witte tintent’ zitten. NCS S 0502-Y50R is bijvoorbeeld een mooie tint die het warme van rood en geel laat samenkomen. Als we nu naar de grijze tinten kijken, zien we ook hier de verschillen tussen het harde en het zachte. Grijs is een neutrale kleur die andere kleuren ondersteunt en tot leven brengt. De keuze van het goede grijs is totaal afhankelijk van het beoogde effect dat je wilt bereiken en de andere kleuren die er mee worden gecombineerd. Het advies bij het kiezen van de juiste neutrale tinten tussen wit en zwart is dat je die samenbrengt in een collage of dat er een proefstuk op de muur wordt gezet. Dan wordt namelijk zichtbaar hoe de kleuren op elkaar reageren en of er een harmonie ontstaat.