Groen. De meest veelzijdige Kleur.

Groen is de passieve, neutrale kleur tussen het actieve rood, het passieve blauw en de stralingskracht van het geel. Een kleur die rust en kalmte uitstraalt in deze polariteit van energie. Kijk eens naar de regenboog, daar staat groen ook in het midden.

In deze complexe tijd zal het gebruik van de kleur groen, zowel in het (mode) straatbeeld als in het interieur toenemen. Men is op zoek naar rust en de natuur speelt daarbij een belangrijke rol. Een kalme harmonieuze basis en duurzaamheid gaan daarin een belangrijke rol spelen en welke kleur kan dat beter ondersteunen dan groen.

Groen straalt positiviteit uit op een manier waar de wereld van nu aan toe is. Bij een kleuradvies zal de focus nu meer dan ooit verschuiven naar de kleur groen. Doordat er zoveel groene nuances bestaan is het vertalen van de dimensies van kleur bij groen lastiger dan bij andere kleuren.

Groen, de meest veelzijdige kleur

Bij de additieve kleuren is groen een primaire kleur, bij de subtractieve kleuren is het een secundaire kleur die ontstaat uit de menging van blauw en geel waardoor het groen koeler of warmer kan zijn. Van alle kleuren heeft groen de meeste kleurnuances, die vooral in de natuur voorkomen. Het menselijk oog merkt daarom bij groen een miniem nuanceverschil al op in tegenstelling tot andere kleuren.

Groen en persoonlijkheid

Mensen die groen als lievelingskleur hebben, voelen zich vaak verbonden met de natuur en zijn sociaal ingesteld. Groen staat voor uitgebalanceerd, vriendelijk, oprecht en vrijgevig, altijd zoekend naar een oplossing en tolerant.

Context van kleur

De ‘waarde’ die we aan een kleur geven en hoe wij kleur waarnemen is afhankelijk van het licht, de hoek van waaruit we kijken, het materiaal en de kleuren die erom heen gebruikt worden, maar ook van politieke, culturele en symbolisch betekenissen.


Groen en stoftextuur

Groen is een sociale kleur waarvan de uitstraling afhangt van de gebruikte textuur van de stoffen. Groene matte stoffen kunnen traditioneel en goedkoop overkomen, een beetje stoffig als het ware. Glanzende groene stoffen ogen eerder opvallend en extravagant dan elegant. Is een bepaalde kleur groen in de mode dan zal de perceptie van die kleur veranderen.

Groen en semantiek


Woorden zijn van een niet te onderschatten invloed op een bepaalde kleurbeleving. Welke kleur groen iemand associeert bij een bepaald woord kan voor iedereen anders zijn. Welk groen zie jij bijvoorbeeld bij de woorden fris, bitter, jaloezie, gezondheid, onrijp, jeugd, gif of jager? Voeg er zelf een paar woorden aan toe die voor jou bij groen horen en vraag maar eens aan iemand anders wat die bij deze woorden voor groentint ziet. Is dat dezelfde kleur die jij in gedachten had?

Groen, symboliek en psychologie


Op de vragen welke kleur symbool staat voor de lente of wat de kleur is van nieuw leven, zullen de meeste mensen de kleur groen noemen. Groen staat voor een nieuw begin en wordt daarom meestal gebruikt voor alles wat veilig is, waarbij je vooruit mag gaan. Handwijzers die de uitgang tonen, groen licht dat staat voor doorgaan, etc. We weten ook dat groene bessen onrijp zijn vergeleken met de rode. Een onervaren iemand is een groen blaadje, bij giftig denken we aan groen. Dit zit allemaal zo in ons systeem gebakken dat we het normaal vinden.

In de kleurenpsychologie is groen de kleur van neutraliteit en rust. Het houdt het neutrale midden tussen het koele, afstandelijke blauw en het warme, passionele rood. Kleuren brengen onbewust reacties en associaties teweeg. Welke dat zijn, kunnen per persoon verschillen en heeft te maken met de culturele achtergrond van iemand en welke positieve en of negatieve herinneringen iemand heeft met de verschillende kleuren.