Waarom is een Ferrari rood? Lees het hier.

Wat is het verhaal achter Ferrari en waarom is de kleur rood, zit er misschien meer achter dan we denken?

Wat kun je doen als je een man hebt die :

–          Van auto’s houdt?

–          Je in Italië met vakantie bent??

–          Op de snelweg Firenze-Milaan rijdt?

–          Je hem graag een plezier wilt doen??

Dan kun je maar één ding voorstellen, dan is er maar 1 optie:

Stoppen in Marranello en het Ferrari museum bezoeken.

Zelf was ik vroeger een “auto-analfabeet” en beoordeelde ik een auto op de kleur en interieur. Door het enthousiasme van mijn wederhelft zie ik nu ook verschil in auto’s en dat een auto meer is dan de kleuren rood, blauw, wit, zwart, grijs.

Gelukkig hou ik wel erg van modern design, dus het was geen straf om de Ferrari’s eens te gaan bekijken. Want mooie auto’s maken, qua belijning, dat kunnen ze wel. Het leek me ook wel interessant om me eens een beetje te gaan verdiepen in het “waarom de meeste Ferrari’s rood zijn”.

Een tijdje geleden kreeg ik namelijk van dochterlief een ritje in een Ferrari cadeau. Deze was in tegenstelling tot die ik wel eens gezien had, geel. Persoonlijk was ik niet echt onder de indruk van het rijden, maar mijn wederhelft, die hetzelfde ritje cadeau had gekregen, was het daar natuurlijk totaal niet mee eens.

Bij Ferrari rood denk ik aan passie, snelheid, kracht, agressie, opvallen. Een kleur die bewust gekozen was bij deze snelheidsduivels. Dacht ik. Mis, nee dus. De kleur rood heeft een andere oorsprong.

Een kleine verdieping in de kleur en het hoe en waarom, leerde me dat de kleur rood vroeger een verplichting was voor Italiaanse rallywagens. Er was geen keuze mogelijk. De Italiaanse wagens waren rood, Engelse groen, Franse blauw, Belgische geel en Duitse wit (of zilver metaal).

Rally rijden is door de jaren heen ‘big business’ geworden en in de zeventiger jaren besloot de FIA om het gebruik van kleuren vrij te geven. Veel racewagens dragen nu de kleuren van hun sponsors. Zo niet Ferrari, ze zijn trouw gebleven aan hun rode kleur- Rosso Corsa.

De kleur rood was niet Enzo Ferrari’s favoriete keuze. Hij had liever gele wagens gehad. Geel was zijn eerste keuze, dit is de kleur van de stad Modena waar Enzo Ferrari geboren was. Het geel gebruikte hij daarom onder het logo van Ferrari, het steigerende paard, met daarboven de vlag van Italië. Zoals de kleur van de rode Ferrari “Rosso Corsa” heet, wordt de gele Ferrari, “Fly Yellow”, genoemd.

10 jaar geleden (2002) was nog 85% van de verkochte Ferrari’s rood. Doordat klanten hun wagen zelf kunnen ‘customizen’ is meer dan de helft van de verkochte wagens nu in een andere kleur. Geel, groen en zelfs paarse Ferrari’s komen in Marranello van de band gerold.

Voor wie het mocht interesseren, de verschillende codes voor Ferrari Rood – Rosso Corsa:

–          NCS 1977 Y95R

–          Pantone PMS 485

–          RGB 255,36,0

–          HEX D32232

Gepost op 26th June 2012 

Labels: Ferrarimuseum Ferrarirood ncs1977T95R RossoCorsa