De ontwikkeling van een nieuw kleurconcept voor gietvloeren.

Kleurconcepten voor Liquidfloors in Kortrijk

Een gedroomde job voor een kleurexpert

Kleuren kiezen en die ook een naam geven, is voor een kleurexpert een gedroomde job. Het was een intensief project met een fantastische uitkomst.

Liquidfloors, met vestigingen in Kortrijk en Wijnegem, produceert hoge kwaliteit gietvloeren. Verder hebben ze een uniek gamma plinten, trappen, badkamers, vloermatten en design tapijten op maat. Ze werken ook buiten onze landsgrenzen en voor hun producten wilden ze een totaal kleurconcept presenteren.

Mijn opdracht was kleuren uit te zoeken binnen vier verschillende leefwerelden. Hiervoor was uitgebreide research nodig, waarna de verschillende ontwerpen verder uitgewerkt werden.

Eén van de pijlers waarop de kleurpaletten tot stand zijn gekomen is het NCS-systeem. Het Natural Coloursystem. Dit systeem helpt om samenhang te vinden en te maken tussen de verschillende kleuren binnen één palet. Hiermee kun je naast de verschillende kleuren ook een harmonie te laten ontstaan.

4 Kleurpaletten

Pure – Earth – Dark – Vivid

Pure


De inspiratie voor de 12 kleuren en de namen binnen dit palet komen van fris water, heldere lucht en besneeuwde bergen. Kleurnuances die een rustige basis geven en nuances die fris en koel aanvoelen als sneeuwkristallen. Met de kleuren uit het Pure palet kun je een rustig en uitgebalanceerd verhaal vertellen. Dit gaat mooi samen met lichte interieur kleuren in doorzichtig textiel, glanzende coatings, wandbekleding en accessoires. Een meer industriële uitstraling ontstaat met rechte en dynamische vormen in combinatie met ruwe, donkere materialen.

De namen van de verschillende kleuren binnen dit palet: Arctic Ice, Frozen Frost, Cliff Hanger, Misty Morning, Mountain Ridge, Silent Light, Moonlit Snow, Silver Cloud, April Sky, Stormy Weather, Steep Edge, Nordic Light.

Earth


Dit palet geeft een nieuwe dimensie aan de kleuren van de aarde. Moderne en landelijke tinten die hun oorsprong vinden in organische materialen. Ze vertegenwoordigen de natuur en geven een mooie interactie met de wereld om ons heen. De 12 warme kleuren werken goed samen met zachte materialen en ruw houtwerk. Metalen en mooi verouderde materialen zorgen voor een meer industriële uitstraling. Een meer moderne en frisse uitstraling ontstaat door koele, frisse accentkleuren in accessoires en textiel.

De namen van de verschillende kleuren binnen dit palet: Early Cotton, Pebble Stone, Shifting Sand, Muddy Water, Beech Nut, Meadow’s Dawn, Shattered Light, White Cliffs, Faded Forrest, Yellow Stone, Moulded Clay, Autumn Leafs.

Dark


De kleuren van het Dark Palet hebben de essentie van zwaartekracht gemeen. Ze zijn de rustige basis voor wat er omheen gebeurd. Kleuren die visuele diepte combineren met een beetje mysterie omdat niet altijd duidelijk is wat de oorsprong van de kleuren is. Voor een industriële inrichting zijn deze nuances zeer geschikt, zeker als ze met rechte lijnen, harde textielsoorten, staal en glas gecombineerd worden. Een meer natuurlijke uitstraling krijg je door ze te combineren met zachte en/of verweerde materialen, open metselwerk en niet te veel rechte vormen.

De namen van de verschillende kleuren binnen dit palet: Igneous Rock, Sepia Imprint, Green Reflections, Dark Matter, Cosmic Green, Blue Shift,Home-OThermic, Black Soil, Pitch Black,Purple Perception, Pink Raisin, Gravity Green.

Vivid


De heldere kleuren in dit palet staan voor onafhankelijk denken en op zoek gaan naar authenticiteit. Geschikt voor wie een modern, creatief of uitgepuurd design wil. Het is jong, levendig en energiek en schept een gevoel van optimisme. Een beetje zelfverzekerd ook. Visueel stimulerend en vrolijk brengen ze de associatie met de zomer. De kleuren zijn erg aanwezig en perfect voor diegene die een ‘statement’ durven maken. Ze gaan perfect samen met de glanzende edelsteenkleuren zoals smaragd, robijn en diamant. Harde oppervlakten zoals glas, beton, keramiek en staal maken een perfecte esthetiek. Gecombineerd met Scandinavisch design krijg je een meer natuurlijke ‘look’.

De namen van de verschillende kleuren binnen dit palet: Spring Time, Rusty Nail, Hot or Not, Sunkissed Fruit, Lazy Lagoon, Yellow Mellow, Red Heat, Bubbly Blue.

Naslagwerk

In het bijgeleverde naslagwerk kan het bedrijf de betekenis van iedere kleur terugvinden en de materialen die er mee samen kunnen gaan. Hierin heeft iedere naam een eigen pagina waarin de oorsprong van de naam staat, waar de kleur van de gietvloer voor staat en de materialen en de kleuren die in het interieur mooi met deze vloerkleur gecombineerd kunnen worden.

Trainingdsdag kleur en NCS

Om het ontwerp en de achterliggende gedachte van de kleuren goed met klanten te communiceren hebben alle medewerkers van de firma Liquidfloors een intensieve trainingsdag gevolgd. Hierdoor is hun kennis over kleur en interieur, en hun kennis om met het NCS-systeem te werken, op een nog hoger niveau gebracht.

Bekijk hier de video van de kleurcollecties van Liquidfloors in de showroom van Antwerpen.